Veteriner Aşılama
Kedi aşıları önemli hastalıklara karşı koruma sağlayan ve virüslere karşı en etkili koruma biçimidir. Yavru kedilerin hastalıklara karşı bağışıklıkları zayıf olduğu için mutlaka aşı yapılması gerekir. Kedi aşıları kedi vücudundaki antikor seviyesini düzenleyerek bağışıklık kazandırır. Aşılara başlanmadan önce muayene yapılmalı gerekirse dışkı muayenesi ve kan tahlili yapılmalıdır.
Veteriner kliniğimizi aşı öncesi telefon ederek bilgi alabilirsiniz.
Kedi aşı takviminde temel ve mutlaka yapılması gereken 3 aşı bulunmaktadır. Karma, kuduz ve lösemi aşısı bu 3 temel aşılardır. Kedi aşılarına baktığımız zaman bunun yanında mantar aşısı da mevcuttur. Kedi aşı takviminde mutlaka olmazsa olmaz parazit uygulamalarıdır. Kedi aşılarına başlamadan yapılmalıdır.
Anne sütünü alan kediler 45 güne kadar anne sütünden aldıkları bağışıklık hücreleri antikorlar ile korunur. 45 günlükten itibaren aşılar yapılmaya başlanabilir. Yani bir yavru kedi en az 45 gün anne sütünü almalıdır.
Öncelikle şu bilinmelidir ki aşılara başlanmadan önce mutlaka parazit uygulamaları yapılmalıdır. Parazitler bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olurlar. Parazit uygulaması yapılmayan bir kediye aşılar yapıldığında hastalıklara yakalanma olasılığı artmaktadır.
KEDİLERDE AŞI PROTOKOLÜ
1.Kedi Karma Aşısı 8. hafta
2.Kedi Karma 2. aşısı 11. hafta
3.Kedi Leukomia ilk Aşısı 14. hafta
4.Kedi Leukomia 2. Aşısı 17. hafta
5.Kuduz Aşısı 20. hafta
Bu aşıların tekrarı her sene tek doz olarak uygulanır.
KÖPEKLERDE AŞI PROTOKOLÜ
1.Köpek Karma İlk Aşısı 8. hafta
2.Köpek Karma 2. Aşısı 11. hafta
3.Köpek Corona İlk Aşısı 14. hafta
4.Köpek Corona 2. Aşısı 17. hafta
5.Köpek Bronşin İlk Aşısı 20. hafta
6.Köpek Bronşin 2. Aşısı 23. hafta
7.Köpek Lyme İlk Aşısı 26. hafta
8.Köpek Lyme 2. Aşısı 29. hafta
9.Kuduz Aşısı 32. hafta